Dag 7: Ytre Nordmannset – Olderfjorden (Russenes)

Biltur til Nordkapp 1982

14. juni

Antall km: 17

Antall km totalt: 149

 

DSC_5071
Ved teltplassen

 

Før jeg går, kikker jeg litt mer på utstillingen utenfor sølvsmia.

DSC_5072DSC_5073DSC_5074

DSC_5078
Det står et skilt til forklaring: «Glasskuler med rød nylonbånd. Før evakueringen i 1944 lyktes det for noen fiskere å gjemme unna garna sine ved å søkke dem i sjøen. Garna hadde ofte tatt skade gjennom det lange oppholdet under vann. Båndet rundt kavlene begynte å råtne mens glasskulene ofte forble intakte. Samtidig kom de første tau og snører av nylon i handelen importert fra USA. I sin begeistring over dette uslitelige materialet begynte fiskerne å binde kulene inn i disse røde snørene. Kulene kom nesten ikke i bruk fordi de ble innhentet av garnflottører laget av kork, og senere i plas. Disse var helt uknuselige, i motsetning til glasskavlene som ofte knustes ved uheldig eller uvøren behandling. Kulene er en viktig del av vår nordnorske fiskerihistorie og et bevis på hvor godt de avsidesboende efiskerbøndene klarte seg med det de hadde for hånden.

 

Før jeg går, setter jeg sekken ved sølvsmia, der jeg avtalte med de to hjelperne mine i går at de skulle plukke den opp på veien til Alta.

Jeg går langs fjorden og ser om jeg kan kjenne meg igjen. Det kan jeg ikke.

Jeg har vært her før. I 1982, da foreldrene mine tok meg og broren med på bilferie fra Sandnes opp Sverige og Finland til Nordkapp, og så hjem langs kysten.

Før jeg begynte turen min, så jeg i det gamle albumet. Det er en side fra Porsangerfjorden: Jeg og broren min samler kuonger i fjæra. Vi griller bål. Jeg ser på broren min. Er det tilfeldig, eller er det fordi han er sjenert at han på det ene bildet står med bakhodet mot kamera, og på det andre er delvis skjult? Jeg husker at den gang syntes jeg at han var en irriterende lillebror, og jeg angrer på at jeg var så nådeløs mot ham. Når jeg ser på bildene nå, tenker jeg at han ser myk og sårbar ut. Den voksne meg har lyst å holde rundt den lille broren min og si at når det virkelig gjelder, da skal jeg være en løvestoresøster og forsvare ham med de spisse tennene mine og de skarpe klørne og passe på at ingen skal gjøre ham noe vondt. Og når jeg først er på besøk i barndommens rike, så skal jeg gi en god klem til mor og far også. Og til jenta på 11 skal jeg si at du kommer deg gjennom de vanskelige tidene. Livet, i hvert fall fram til 2017, blir faktisk i det store og hele riktig bra.

005

DSC_5080DSC_5098DSC_5095DSC_5092DSC_5090DSC_5087DSC_5085DSC_5083DSC_5081

Ved Solberg er det et skilt ut til et sjøsamisk tun. De har også kiosk, og jeg kjenner at nå skulle det smakt veldig godt med en kroneis med jordbær.

Museumet er stengt og det blir ingen is, men jeg går litt rundt og kikker.

DSC_5099DSC_5100DSC_5101DSC_5103DSC_5102DSC_5104DSC_5105

Det siste stykket inn til Olderfjorden er lengre enn det ser ut til på kartet. Fire kilometer igjen? Så langt?

Da jeg kommer fram, venter sekken på meg i hotellresepsjonen. Jeg sjekker inn og får meg en kroneis med jordbær. Etterfulgt av to skinke-sandwicher og to stykker sjokoladekake.

Da jeg pakker ut sekken på rommet, finner jeg en lapp festet til lokket:

DSC_5128

Kjære Silje og Jørn: hvis dere leser dette, eller hvis noen som kjenner Silje og Jørn eller tanta til Jørn leser dette: tusen, tusen takk for deres nordnorske hjelpsomhet og hjerterom!

Én kommentar Legg til din

 1. Svanhild pettersen sier:

  Nydelig å lese det du skriver, Anne!
  Høres helt fortryllende ut. Jeg gleder meg til å følge deg videre på turen!
  Kos deg masse 🙂

  Klem fra Svanhild

  Likt av 1 person

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s