Dag 23: Rotsund – Olderdalen

Alder ingen hindring

30. juni

Antall km: 28

Antall km totalt: 474

Jochen og Hubert ber meg på frokost. Ferskt brød og peanøttsmør. Vi koser oss i morgensola, de forteller om Tyskland og jeg om Norge, og så sammenlikner vi turene våre. De to startet fra Bremen 4. juni, og har syklet opp hit gjennom Tyskland, Danmark og norskekysten. For noen dager siden var de i Lofoten. Hver sommer i over ti år har de hatt en uke eller to sammen på sykkeltur rundt omkring i Europa, men nå som de begge er blitt pensjonister, har de anledning til å legge ut på en ordentlig langtur. Først opp til Nordkapp, og så hjem igjen via Russland, Finland og Sverige. Det å få visum til Russland er en historie i seg selv; for å få innpass i landet må du nemlig bli invitert av noen du kjenner. Men det finnes private byrå som kan ordne dette for deg; for den nette sum av 90 Euro sender de deg en personlig invitasjon til Moskva, og voilà – visum er ordnet!

Jeg ser en hel del langveisfarende syklister når jeg er ute og går, mellom 10 og 20 hver dag vil jeg tippe, alle tungt pakket med vanntette sykkelvesker, og de fleste med trange sykkelbukser, gule refleksjakker og aerodynamiske sykkelhjelmer. Og det slår meg at nesten halvparten av dem ser ut til å være i 60-70-års alderen! Jochen og Hubert er således ganske typiske; spreke, trivelige og langt fra satte og sedate. Distansene de tilbakelegger står ikke tilbake for noen – 10 mil per dag er standarden.

DSC_5706

Tilfeidigvis lytter jeg akkurat nå på selvbiografien til Diana Nyad på lydbok. I 2013 ble Diana den første person som noensinne har svømt fra Cuba til Florida – uten svømmeføtter eller haibur. Dette var hennes femte forsøk. Første gang hun prøvde, var hun 28. Da hun endelig lyktes, var hun 64.

Jeg var nok i bedre form da jeg var 20, men da hadde jeg verken orienteringsferdighetene eller friluftserfaringen til å legge ut på en tur som dette. Og om jeg skulle hatt den kunnskapen som skulle til, er jeg slett ikke sikker på om sjansene for å komme til Lindesnes hadde vært større dengang. Den unge Anne var nemlig som en overivrig fuglehund, hun løp i sikk sakk og opp og ned uten å bruke hodet, klar til å sette nye rekorder men uerfaren med skader og motgang. Jeg tror at på en tur som denne kan det lønne seg å ha vært ute en vinternatt før, og tillate seg å skynde seg sakte mot målet.

DSC_5724

Det er en nydelig dag; blå himmel og svak medvind. Jeg ser de første tiriltungene, gule, frodige tuer langs veien. Ungene til tjelden er i ferd med å lære å fly.

DSC_5731DSC_5746

Om kvelden kommer jeg faktisk fram til Olderdalen, målet som jeg for to dager siden hadde lagt fra meg. Da tenkte jeg at Olderdalen fredag kveld ble for pretensiøst, lørdag ettermiddag var mer sannsynlig. Men fordelen med å komme hit i kveld, er at da har jeg god til å hente pakken min på post-i-butikk i morgen, uten å stresse med å nå butikken før den stenger for helga. Og jeg kan ikke gå videre før jeg har fått pakken min.

Jeg finner en teltplass i skogen, ute av syne fra veien, ved siden av ei falleferdig hytte, som tatt ut av The Blair Witch Project. Men jeg er for trøtt til å synes det er skummelt.

DSC_5755

Jeg våkner av at noen snakker høyt like utenfor teltet mitt. Så rart at noen skulle gå forbi akkurat i dag. Da jeg satte opp teltet mitt, tenkte jeg at gresset var så høyt og urørt at det så ut som at ingen hadde vært her på årevis. Men stemmen er en damestemme, og jeg sovener ganske fort igjen.

2 kommentarer Legg til din

  1. Steinar sier:

    Må berre sei det; du er jammen flink til å formidle inntrykk og opplevelser. HelMax!! God tur viare!!

    Likt av 1 person

  2. turoglykke sier:

    Det er en fryd å følge deg, takk for at du deler Anne.

    Likt av 1 person

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s