Dag 24: Olderdalen – Birtavarre

Kåfjorden

1. juli

Antall km: 19

Antall km totalt: 493

Mens jeg venter på at butikken skal åpne, gjør jeg yogaøvelsene mine utenfor teltet. Da hører jeg den samme kvinnestemmen som i går, altomfattende og intens. Men nå tenker jeg at den virker veldig unaturlig. En altfor høy og metallisk monolog. Og etterhvert skjønner jeg at den kommer fra fjorden. En høyttalerstemme. Og nå demrer det for meg – lyden må komme fra ferja som jeg så i går, den som går i skytteltrafikk mellom Olderdalen til Lyngseidet: Med myndig røst blir turistene informert om områdets attraksjoner.

∗∗∗

Jeg henter pakken min i butikken, en ny forsendelse med frysetørkete middager og porsjonspakker med havregryn og tørrmelk. Og jeg får kjøpt norske jordbær, årets første, og lørdagsaviser og shampo og dusjsåpe.

Utenfor butikken fyrer jeg opp gassbrenneren og drikker kaffe og spiser jordbær og knekkebrød med makrell i tomat. Mens jeg sitter her ved utebordet kommer jeg i snakk med to par Norge-på-langs-turister som er innom Coop-en for påfyll, samt en lokal dame på sykkel som skal handle inn for helga. Folk er virkelig åpnere her i nord! Men kanskje har det også noe med min modus og framtoning å gjøre. Kjerra mi åpner for samtale på samme vis som en hundevalp: «Er du ute på langtur?» Isen er brutt og vi har noe å prate om. Og dessuten – når spiste jeg sist frokost på en benk utenfor en butikk?

∗∗∗

Ut av Olderdalen er det sykkelsti de første kilometrene. Jeg går langs rekker av hus og hager, folk lufter hundene i bar overkropp og klipper plenen i bikini. Det lukter tørt høy, og jeg ser en kråkeunge som er ute på treningstur.

DSC_5765
Langs veien kommer jeg forbi en bil som tilhører Kartverket. Det må jeg få anbefale en gang til: Her kan du laste ned på mobilen gratis kart over hele Norge. Det fungerer som en GPS, og du trenger ikke mobildekning for at det skal fungere. Og her kan du ta utskrift av ditt eget turkart, i 1:25 000 eller 1:50 000 format, av akkurat det området du vil.

I dag blir det en litt kortere dag inn Kåfjorden. Jeg kjenner det skal bli godt å ikke gå så langt, og ha en hviledag i morgen. Nå begynner jeg faktisk å bli ganske lei av asfalt og trafikk, og håper jeg kommer meg opp i fjellene om en uke eller så. Men jeg får høre med den lokale turistforeningen på mandag om hvordan forholdene er, og om det er mulig å komme seg over elvene. Jeg er ikke sikker på om det går, i går fikk jeg nemlig melding fra Vanja: «Hi Anne. Still in Kautokeino moving out tomorrow to Reisadalen. Looks like the rivers are impassable & they charge hikers big amounts for taking them to the other side. I heard about Lyngenfjord =) Im so tired of the road as well. Have a bad blister. Cant wait to don`t hear any cars up in the mountains. Stay safe hugs, Vanja.» Hvis vi får det til, vil vi forsøke å treffe hverandre igjen ved Gappohytta eller der omkring, men jeg tror at Vanja er det en god stund før meg. Mor og far kommer nemlig på besøk om en liten uke! De kjører opp med bil, og vi skal ha to-tre dager sammen i Tromsø og omegn før jeg går videre. Åh, akkurat nå gleder jeg meg enormt til det! Jeg er ikke akkurat ensom her jeg går, men jeg kjenner at jeg lengter etter kjente.

DSC_5775DSC_5782DSC_5777DSC_5796DSC_5806

Utpå ettermiddagen ringer jeg Svanhild, søskenbarn og tirsdagsturvenninne. Hun får på seg joggeskoa, og så snakker vi sammen på telefonen i over en time mens vi går på tur begge to i hver vår kant av landet. Det tror jeg er ny rekord for meg i telefonsamtale!

 

DSC_5812
I de sjøsamiske bygdene i Nord-Troms er det ikke mye igjen av den eldre arkitekturen. Den brente jords taktikk under andre verdenskrig førte til at mange hus, i noen bygder alle, ble brent ned. De sjøsamiske bygningene som står igjen fra før krigen er for det meste små trehus bygd av lokale materialer. Ved sjøkanten i Birtavarre står ei tett rekke med små lafta sjøhus, eller «fjærabuer», bygd på 1800-tallet og første del av 1900-tallet av sølvgrå ubehandlet «older». Kilde: Samtidsmuseet for nordlige folk

 

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s