Dag 44: Abiskojaure – Alesjaure

Du gamla, du fria

21. juli

Antall km: 22

Antall km totalt: 835

Jeg bor på sovesal med en gjeng franske kjærestepar, unge voksne som forlater hytta i kaos.

DSC_6718

Men da jeg skal til å rydde opp, kommer den ene stugvärden inn: «Jag ser att detta inte är din kaos, så bara lämna det här, så fixar jag det.» Og så tar hun søppelet, setter stolene på plass, koster gulvet og vasker gulvene. Hun har med seg ei jente på fem-seks år, og sier til henne: «Du kan pressa burkar, det tycker du jo om.» «Får dere tid til å gå turer i fjellene om dagene?» spør jeg. «Nei, som stugvärd er det så mye å gjøre at det blir det sjelden rom for. Vi er fire stykker som deler på jobben, men det er hele tiden ting som må ryddes og ordnes eller vi står i butikken. Men vi liker oss her. Det er ikke så godt betalt, men jeg kan ta med meg familien min og i tre uker bor vi her inne i fjellene. Og så kommer det så mange trivelige folk innom.»

DSC_6721

Jeg tenker at prisen ikke er så høy likevel, så hardt som stugvärdene jobber og så fint og rent og ryddig det er her.

DSC_6732

Det er noe alpeaktig over turen i dag. Ikke over fjellene, så klart, de er for det meste avrundete og mye lavere, men over de tørre, brede, sandbakkete stiene – og sola og varmen og alle menneskene og tungemålene: «Buongiorno», «Guten Tag», «Hej». «Hei!»

DSC_6739

Jeg går opp en lang skråning, setter meg i den tørre lyngen, spiser kornblanding og drikker kaffe, leser, smører meg med nytt lag med solkrem, spriker med tærne, ligger i mosen, ser på menneskene som går forbi, hører på fuglene, rusler videre.

 

Det blir mer vann i stien. Stigningen tar slutt og jeg går gjennom reingjerder og forbi runde innhegninger hvor grunnen er nedtrampet og gresset forsvunnet, og i det fjerne ser jeg en klynge med små skur og pyramider og sameteltskjelett.

DSC_6766

Det glitrer i vannet. Jeg går langs en elv som renner bredt og vakkert over steinene ut fra et vann og så går jeg langs et perlekjede av små og store vann som blinker i sola og alt er så vakkert og jeg er fin i beina og etterhvert trøtt i kroppen slik man skal være etter en lang dag i fjellet.

DSC_6783DSC_6793

Om kvelden kommer jeg fram til Alesjaurestugorna. Det er en helt kompleks av hytter, omkranset av telt. Og i en av hyttene er det resepsjon og kafè og butikk. For overnatting ute betaler jeg 150 kroner, og da får jeg tilgang til kjøkken og toalett og kafè og butikk. Det synes jeg er helt passe å betale. Det er gjort et enormt arbeid for å tilrettelegge stiene og vedlikeholde kloppene, og slitasjen er stor. I dag må vi ha vært flere hundre som har gått samme strekket.

DSC_6799

Jeg legger meg mellom vierbuskene. Fra soveposen har jeg utsikt over fjellene og vannet.

DSC_6801

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s