Dag 45: Alesjaure – Tjäkta

Dag Hammarskjöld

22. juli

Antall km: 13

Antall km totalt: 848

Jeg våkner av en intens høyfrekvent lyd i øret. Jeg prøver å vifte den bort. Det er en mygg. Den er frustrert over at den ikke kommer inn gjennom myggnettet mitt. Snart tilkaller den forsterkninger. Det blir umulig å sove lenger. Jeg ser på klokka. Den er halv ni. Jeg har sovet i elleve timer!

DSC_6803

Så går jeg på kafè. Langt inne på fjellet sitter jeg i en peisestue og drikker kaffe og spiser småkake og skriver på bloggen min.

DSC_6804DSC_6805DSC_6808

Idet jeg skal til å gå derfra, hører jeg en kjent stemme: «Anne!»

Det er Vanja. Han lå i telt et par kilometer lenger nede i dalen, og nå har han gått på det han kunne for å treffe meg før jeg gikk videre. Og i dag er han i mye bedre humør: «Jeg må jo si at jeg liker det svenske været bedre enn det norske. Og i går så jeg noen fine jenter på stien. Så når alt kommer til alt er ikke Kungsleden så verst likevel.»

∗∗∗

Jeg går innover fjellene. Langs elva. Det veksler mellom sol og overskyet, det er vindstille og lett å gå. Et par ganger må jeg over noen elver. Vannet brer seg utover knyttenevsstore steiner og er aldri mer enn ankeldypt.

DSC_6828DSC_6848

Jeg sted går jeg forbi et skilt til «meditationsplats». På en stein er det inngravert en tekst: «Men från bortom fyller något mitt väsen med sitt ursprungs möjlighet».

DSC_6837

Jeg tenker over hva det kan bety. Kanskje at jeg fylles opp av noe utenfor meg selv. Som åpner for det jeg har inni meg.

DSC_6853

På veggen i Tjäktastugan, delvis skjult bak materialer, henger en plakat: «Dag Hammarskjöldleden: Abisko – Nikkaluokta. Pilgrimsled. Dag Hammarskjöldleden är en nyt pilgrimsled som startar i Abisko och till största delen följer Kungsleden innan den efter ca tio mil når Nikkaluokta. Efter pilgrimsleden finns sju meditationsplatser med korta texter hämtade från Dag hammarskjölds bok Vägmarken». Texterna finns inhuggna i stenar, en vid varje meditationsplats. (…) Pilgrimsleden har kommit till på initiativ av Svenska kyrkan i Luleå stift i samarbete med Länsstyrelsen i Norrbotten och Svenska Tristföreningen. Arbetet har utförts i nära samarbete med samer på lokal, regional och nationell nivå. (…) DAG HAMMARSKJÖLD (1905 – 61) valdes 1953 till FN:s generalsekreterare. Han gav ämbetet en helt ny auktoritet och tilldelades postumt Nobels fredspris 1961. dag Hammarskjöld fann en tillflykt i fjällvärlden och höll gärna till i Abisko. Han var även författare och medlem i Svenska akademien.»

DSC_6854

Det jeg husker om Dag Hammarskjöld er at han omkom i en flystyrt i Kongo, og at det siden har vært mange rykter om at flystyrten slett ikke var en ulykke, men et attentat. En teori var at det britiske MI5 hadde plassert en bombe ved hjulene i flyet, ordnet slik at den skulle utløses når flyet gikk inn for landing. Og at motivet var å beskytte landenes økonomiske interesser i en tid da kolonimaktene var i ferd med å miste grepet på Afrika. Men spekulasjonene ledet aldri til noe sikkert svar, og Hammarskjölds død er fremdeles et ubesvart spørsmål.

DSC_6859DSC_6870

 

Reklame

Én kommentar Legg til din

  1. John Flaaten sier:

    At du klare sova 11 timer i telt Anne… eg klare aldri mer enn 4 toppen!! Du e heldig! 🙂

    Likt av 1 person

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s