Stora Sjöfallets nationalpark
27. juli
Antall km: 0
Antall km totalt: 939
«Nasjonalparker, større naturområder, hovedsakelig i statlig eie, som er vernet mot inngrep som i vesentlig grad kan endre naturforholdene. Områdene er valgt ut fordi de inneholder nærmest urørt, egenartet eller særlig vakker natur.» Store Norske Leksikon 9. mars 2016
Hvor store inngrep kan man gjøre i en nasjonalpark og fremdeles kalle det en nasjonalpark?
Stora Sjöfallet ble anlagt som nasjonalpark i 1909. Den gang var fossen Stora Sjöfallet ansett som en av de flotteste fossene i Europa, og hovedgrunnen til at området ble avsatt som nasjonalpark.
Men nasjonalparkstatusen hindret ikke at man ti år senere satte igang byggingen av en enorm demning midt i hjertet av parken, og i dag strekker den regulerte innsjøen Akkajaure seg som et sår gjennom det meste av området, og fossen Stora Sjöfallet har i dag bare unntaksvis stor vannføring.
Dilemmaet med å bygge en demning midt i en nasjonalpark løste man som man like uelegant som Aleksander den store, som hogg den gordiske knuten opp med sverd: de mest berørte områdene i parkens sentrale del tok man ganske enkelt bare ut av nasjonalparken.
I sammenheng med byggingen av Suorvadammen ble det anlagt en vei som strekker seg gjennom store deler av nasjonalparken, og det var denne veien vi gikk langs i går. Da så vi tydelig det nedtappete randen rundt innsjøen. Under det som idag er vannoverflaten lå tidligere et antall mindre innsjøer og mange kvadratkilometer med land for reinbeite. Akkajaures størrelse varierer mellom 94 og 242 km². Vannstanden ligger mellom 423 og 453 meter over havet. Det er også inngrep som grusbanker, kraftledninger og et vindkraftverk ved Suorvadammen.
Kilder:
https://no.wikipedia.org/wiki/Stora_Sj%C3%B6fallets_nasjonalpark
https://sv.wikipedia.org/wiki/Suorvadammen
https://no.wikipedia.org/wiki/Akkajaure
PS: Igjen tenker jeg på Selma Lagerlöfs ledergås, Akka från Kebnekaise. Áhká/Akka i samisk mytologi er navnet på den samiske gudinnen som stod for alt det kloke og skjønne i verden. Jávrre er den lulesamiske benevnelsen for innsjø. Dette forklarer også grunnen til at «akka» i det samiske språket brukes som et samisk navn på bestemødre og andre gamle (kloke) koner.
Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Akkajaure
∗∗∗
Jeg spiser lang frokost sammen med Pia og Vanja. Pia går videre i dag, mens Vanja og jeg tar en hviledag. Jeg skriver blogg, spiser is og sjokolade, snakker med mor og far på telefonen, laster ned gratis app på mobilen som gir kart over Sverige (tusen takk, far, som fant denne siden på nettet!) og kikker meg rundt på fjellstasjonen. Og bygningen er helt fantastisk flott!
Her er skjermbilder av mobilappen med kart over Sverige:
Den virker som GPS, selv uten mobildekning, når jeg har den på flymodus.
Her på fjellstasjonen har de også vannbestandige papirkart, og de har jeg også kjøpt slik at jeg har hele Kungsleden på papir. Men så langt på turen har jeg i praksis brukt mobilappen 90 prosent av tiden, og papirkartene bare til oversikt og planlegging, og som en ekstra sikkerhet i sekken.
Hei Anne! Veldig flott å «følge» deg på turen! Jeg har lest hvert eneste innlegg 😊
LikerLiker
Hej min vän. Det ser ut som en bra app. Har du lust att skicka en länk eller vad den heter. Jag är nu i Kvikkjokk och planerar gå vidare i morgon.
LikerLiker
.God tur videre😊Leser bloggen din hver dag, fantastisk spennende😊
LikerLiker