Dag 53: Aktse – Pårtestugan

Sarek

30. juli

Antall km: 8 (ro) + 22

Antall km totalt: 1004 !

Jeg ror i det grønne vannet. Lyden av årebladene som møter overflaten. Dryppene på tilbakeføringen. Sakte, rolig morgenstille. En stor fugl som flyr med raske, lydløse vingeslag over skogen.

DSC_0400

Jeg så ikke noe til Vanja eller teltet hans når jeg stod opp i dag morges, så han må ha kommet seg over vannet i går kveld. Enten har han rodd eller så har han tatt motorbåten.

Det går nemlig an å ta motorbåt også, hvis man ikke vil ro. Og tydeligvis er det det de fleste gjør. Jeg har akkurat begynt på tilbakeferden med robåt på slep når en motorbåt med seks-sju passasjerer sneier forbi meg i stor hastighet. I løpet av en halv time har den hatt to overfarter. 200 kroner per passasjer, tolv-tretten passasjerer på morgenoverfarten klokka ni og så ny overfart om ettermiddagen – ikke så verst dagsomsetning det der.

På Aktsebredden står Axel og Edvin! Akkurat som i går. Det var akkurat de to jeg håpet skulle være der. Trivelig selskap og så slipper jeg å ro en tredje overfart. Du vet du går Kungsleden når du har vannblemmer i hendene.

DSC_0396

For første gang på turen, så vidt jeg husker, går jeg i granskog. Ikke en mørk og dyster skog, men høye spredte spir blandet med bjørketrær og furu. Blåbærlyng og einerbusker. Moltemyrer og mose. Og blomster. Rosa, gult og lilla.

DSC_0411

Og så er jeg i Sarek nasjonalpark. Et sus av legendarisk ødeland: «Sarek är ett utpräglat högfjällsområde med branta glaciärklädda fjällmassiv och högslätter. Fjällmassiven åtskiljs av vida dalgångar med forsande vattendrag. I de lägst liggande områdena har vattnet format växt och viltrika deltan. … Denna vildmark bär, bortsett från samernas urgamla hävd av marken få spår av mänskliga aktiviteter.»

DSC_7394DSC_7368DSC_7377DSC_7383DSC_7390DSC_7397

Pårtestugorna ligger vakkert til ved et lite vann i en lysning i skogen. På terrassen til stugvärden står kaffen klar.

DSC_7422

Dette blir siste natt innomhus på en stund. I morgen kommer jeg til Kvikkjokk, og der får jeg teltet mitt igjen. Det skal bli godt.

Jeg går Kungsleden mitt i høysesongen, og stugorna har ofte vært nesten helt fulle. Det må man regne med. I de aller fleste tilfellene går det greit, vi prøver å ta hensyn til hverandre så godt vi kan. Men av og til forundres jeg over noen av gjestene; voksne mennesker med utestemme seint om kvelden eller tidlig om morgenen, som oppfører seg som om de er alene på hytta, uten tanke på dem som forsøker å sove bak forhenget til sovealkovene. Eller som lar oppvasken stå når de forlater hytta. Eller som fyller opp vannflaska med det siste vannet som er igjen i sinkbøttene, og ikke henter nytt vann til de som kommer etter.

I kveld er det flere folk enn vanlig i hytta, faktisk så fullt at det ikke er flere sitteplasser igjen i stuekjøkkenet. Alle telterne har nemlig også trukket inn hit for å unnslippe myggen. Jeg spiser middagen i senga og legger meg til å lese.

DSC_7425

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s