Dag 62: Jäkkvik – nesten Adolfström

«Obs! Bett i skolven av järv.»

8. august

Antall km: 19

Antall km totalt: 1124

Det gjorde godt å bo på herberge i natt. Dusj, seng, interntett og mobildekning. På vei ut av Jäkkvik ringer jeg ei venninne som fikk en liten gutt for et par måneder siden. I telefonen hører jeg små koselige knirkelyder og jeg forestiller meg det myke hodet og silkehåret og den søte og rene lukten av babyhud.

Jeg kommer opp av skogen og inn i Pielekaise nationalpark: «Nationalparken är et båljande, vägløst lägfjällsområde med en vidstrakt fjällbjörkskog i en tre mil lång dalgång söder om fjället Bieljilgàises (Pielekaises) bergsrygg. Besøkaren kan se fjällripor och dalripor hela året. Havsörn, kungsörn och jaktfalk jagar över vidderna. På försommaren ger lappljung och smörboll färgat blommande fjällhed och björkskog. Fjällområdet är urgammal mark för samerna, och renskötselområde för Semisjaur-Njargs sameby.» 

Over det brede passet melllom Guorbbagielas og Pieljekaise er bakken dekket av dvergbjørk og vier og krekling og mjølbær og reinlav. I lia nedenfor ligger Pielekaisestugan, en «reststuga» som står åpen og hvor man kan ta en rast, men ikke overnatte. Jeg koker kaffe og finner fram gulrotkaken som jeg kjøpte i Jäkkvik. På veggen henger en elgskalle med et enormt skolvgevir: «Älgtjur funnen död i parken i -87. Sannolikt ihälstångat av annan älgtjur under brunsten. Obs! Bett i skolven av järv.» (Elgokse funnet død i parken i -87. Sannsynligvis ihjelstanget av en annen elgokse under brunsten. Obs! Bitt i geviret av jerv.) Og jeg ser virkelig gnagemerkene ytterst på taggene. For en tannlege er dette selvsagt svært interessant.

DSC_7742DSC_7749

Dype lange groper løper langs skolvene som furene i et ansikt, og med ett er jeg tilbake til barndommens bursdager: det hvite filmlerretet og filmrullen som måtte tres inn i den store grå maskinen. Alle ungene som satt helt stille og ventet på tegnefilmen som var tegnefilmen over alle tegnefilmer: 1937 Mickey Mouse Donald Duck Goofy Moose Hunters. Jeg ser for meg hvordan en av elgene skrapte geviret kraftig mot en stein. I filmen var det for å kvesse det før kamp, men i virkeligheten tror jeg elgoksene skraper geviret mot trestammer når det er utvokst, for å få bort skinn og blodårer som som dekket det mens det vokste, men som ikke er nødvendig lenger nå når det er ferdig.

Plutselig blir det nesten helt mørkt inne i hytta, og like etter fosser regnet ned. Jeg finner fram lesebrettet og koker mer kaffe og tenker å vente til det blir oppholdsvær igjen, men en time senere regner det fremdeles og jeg reiser meg fra briksen og får på meg regntøyet og går videre.

DSC_7773DSC_7759DSC_7764DSC_7767DSC_7772

Et par kilometer før tettstedet Adolfström slår jeg opp teltet i bjørkeskogen, i en eng av stormhatt og gullris. Om natta våkner jeg og tenker at dette kanskje ikke var den beste teltplassen. Det var så mye elglort her. Og så var det stier i gresset, og et sted var gress og blomster trykket flatt som om et stort dyr hadde sovet der. Tenk om jeg har satt opp teltet mitt akkurat der elgen bruker å sove.

 

Én kommentar Legg til din

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s