Dag 64: Badasjåkkå – like sør for fågelskyddområde (Laddiebàkttie)

den

Fjällgässen

10. august

Antall km: 22

Antall km totalt: 1159

«Det är inte vår avsikt att vara gledesdrepere, men du vet att det camping förbjudet här?» Jeg har akkurat fått opp teltet og fyrt opp gassbrenneren. Klær og regntrekk ligger spredt utover vierbuskene til tørk. Teltplassen er av ypperste kvalitet: en flat liten gresshage omkranset av dvergbjørk og en klukkende bekk med kaldt fjellvann noen meter lenger borte.

∗∗∗

Ti timer tidligere: før jeg begynte å bo ute i naturen, visste jeg ikke at en elv kan gå fra å renne mørkt og silkemykt over steinene om kvelden, for så, i løpet av natta, forvandles til en frådende furie av hvitt brølende vann.

I går da jeg slo leir, lå jeg inne i teltet og kikket på de gule og røde polyesterveggene. Den lave kveldssola forvandlet teltduken til et kinolerret, og greinenes skyggespill ble et kinesisk papirdukketeater. Jeg visste at det var meldt regn, men trodde ikke helt på det siden himmelen var så blå.

∗∗∗

Selvsagt slår værmeldingen til. I løpet av natta hamrer regnet løs og den myke grunnen under meg forvandles til en vannseng. Det ser ikke ut til å stoppe med det første, så det er bare å få på seg regntøyet og begynne å gå.

Jeg kommer inn i «Fågleskyddområde»: «Tillträde förbjudet 9/5 – 14/8. Gäller område inomo svart begränsningslinje. Undatag Kungsleden och markerade rastplatser. Du befinner dig nu i hjärtat av fjällgåsens häckningsområde. Gässen anländer hit i slutet av maj för att häcka och rugga. De har då en mycket känslig period framför sig. När de häckar kan de vid minsta störning lämna äggen de ruvar för att aldrig återvända. Varje fjällgåsunge är mycket värdefull – det finns bara 10-20 par fjällgäss kvar i Sverige. När de ruggar byter de ut hela sin fjäderdräkt och tappar helt flygförmågan, vilket gör dem extra sårbara. Ofta ligger de gömda i videsnår för att undgå upptäckt. Tillträdelsesförbudet gäller 0 maj till 14 augusti och är till för at hjälpa den starkt hotade fjällgåsen att överleva!»

DSC_0427

Wow, tenk bare 10-20 par igjen, og de hekker akkurat her! Jeg holder meg på stien og speider etter fugl, og ser heilo og ravn og heipiplerke, men ingen fjellgås.

DSC_7843DSC_7845

Jeg lager middag men spiser den stående før jeg skynder meg avgårde igjen. Før jeg begynte på vandringen min, hadde jeg tenkt at jeg bare kunne ignorere myggen. Men som mor bruker å si: hovmod står for fall. Jeg føler meg som Gulliver i Lilleputtland; stormet av en miniatyrhær bevæpnet med piler og spyd.

DSC_7840

Utpå ettermiddagen slutter regnet. Jeg begynner å bli sliten og det går smått framover, og når jeg går over en liten bekk og like etter kommer til en liten gresslette omgitt av vier og dvergbjørk, bestemmer jeg meg for at her vil jeg slå leir. Jeg pakker ut det våte teltet, åpner alle glidelåsene og vrenger det med innsiden ut og så holder jeg det opp mot solvinden og teltet løfter seg mot himmelen som en luftballong og blader og bregner og kvister og døde mygg blåser ut og teltet mitt tørker fra innside og utside.

Så slår jeg det opp etter alle kunstens regler og sprer alle de våte og fuktige klærne mine utover vierbuskene og fyrer opp gassbrenneren.

DSC_7861

«Det är inte vår avsikt att gledesdrepere, men du vet att det camping förbjudet här?»

Jeg sitter utenfor teltet på liggeunderlaget mitt og ser opp på to staute svenske karer, og jeg føler meg som en idiot: Ah, så klart er det teltforbud her! Det var det skiltet betydde – «Undatag Kungsleden och markerade rastplatser.» Det er bare lov å gå på stien og stoppe opp på markerte rasteplasser. At jeg ikke forstod det! «Det är tillåtet att campa precis runt högen der, där vi är på väg.» «Ok, da pakker jeg teltet og så kommer jeg etter.»

«Precis runt högen» viser seg å være omtrent like langt som «rett rundt hjørnet» og «snart» og «nå er det ikke lenge igjen», men omsider kommer jeg til en slette med et grønt telt og to svensker som spiser kveldsmat og som viser seg å være riktig så trivelige.

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s