Dag 66: Ammarnäs

Nybyggerne i Ammarnäs

12. august

Antall km: 0

Antall km totalt: 1184

Jeg spiser frokost med Stefan og Daniel; hotellfrokost med nybakt grovbrød og hjemmelaget bjørnebærsyltetøy og multesyltetøy og eggerøre og bacon. Så går de videre sørover mot Hemavatn mens jeg går opp på rommet mitt og legger ut bloggene fra de siste ni dagene. Så mye jeg har opplevd siden Kvikkjokk! Det føles som en måned siden. Jeg lurer på hvordan Vanja har det og hvor han er så jeg sender ham en melding, men han er nok ute på fjellet for jeg får ikke svar.

Senere på dagen går jeg ned til snackbaren og spiser hamburger, og så rusler jeg en liten tur. Og Ammarnäs er vel verd en hviledag, for her er det mye spennende historie:

I løpet av 1600-tallet ble det stadig viktigere for den svenske staten å hevde sitt territorium i de svenske fjellene. Samtidig mente man at det var sløseri at det fantes svenske markområder som ikke ble utnyttet, og staten forsøkte derfor å få nybyggere til å etablere seg stadig lenger oppe i fjellene gjennom å lokke med skattefrihet de første 15 årene og fritak fra militærtjeneste . Den samiske reindriften som allerede fantes i fjellene ble ikke betraktet som sivilisasjon, og som bonus tenkte man seg at nybyggerne også skulle føre kirkens budskap videre.

Men nybyggerlivet ble ofte vanskelig i et landskap med kort vekstsesong, og det var ofte konflikter mellom samer og nybyggere. Kilde: Sveriges radio: Selmas mange sorger (Denne artikkelen er spennende og utfyllende, og jeg anbefaler deg å trykke på linken hvis du er historieinteressert).

Fram til begynnelsen av 1800-tallet hadde Ammarnäs en utelukkende samisk befolkning, men på 1820-tallet kom de første nybyggerne hit. Jordbruket var i hovedsak engbruk (udyrket mark som er høstet, men ikke pløyd eller gjødslet). Siden engene lå i deltalandet mellom elveutløpene til Vindelelven og Tjulån, ble de naturlig gjødslet av den årlige vårflommen. Men frosten var et alvorlig problem for potetdyrkningen. Men på sørsiden av den store morenekollen, som etter hvert bare ble kjent som Potatisbacken, var bakken varm og potetene trivdes. Kilde: Ammarnäs – Wikipedia

DSC_7893DSC_7888DSC_7892

DSC_7895
POTATISBACKEN Byn vid Gautsträskets strand Ammarnäsområdet är sedan många hundra år samebyarna Rans och Grans sommarbetesland. De första nybyggarna kom till Ammarnäs vid 1820-talets mitt.  För att kunne odla gällde det att undvika frosten. Nybyggarna valde därför blandannat den stora kullen mitt i byn till potatisåker. Genom att backen är vänd mot söder fungera den som ett värmemagasin. I backen här ovanför har ammarnäsborna odlat potatis i mer än 150 år. Backen är uppdelad i olika odlingslotter; längst ned i backen finnes en sted vid varje ägogräns. Ursprungligen delades lotterna upp i förhållande ill hur stor gård varje brukare hade. Allt arbete, utom plöjningen, måske ske för hand. Plogen drogs en period med ett traktordrivet spel från backens krön. Ammarnäs får kyrka: År 1858 uppfördes ett kapell i Ammarnäs. Det byggdes framför allt för samerna, eftersom nybyggarna var få. Vid slutet av 1800-talet blev nybyggarna i trakten kring Ammarnäs fler. Då ökade också behovet av en större kyrka. Den nya kyrkan började byggas 1910 och invigdes två år senare.  Arkitekt var Torben Grut, som band annat ritat Stockholms stadion. Med sina spånkädda timmerväggar, synliga strävor ock takryttare liknar Ammarnäs kyrka en medeltida stavkyrka. Ammarnäs kyrkstad: Till de årliga kyrkhelgerna kom samer och nybyggare från alla håll. De som hade långa resor övernattade i kyrkstugor, ofta små stolpbodar utan fönster. Bodarna, som ursprungligen låg längs vägen mot Gautsträsket, flyttades i början av 1900-talet närmare kyrkan. I dag finnes ett femtontal bodar bevarade intill kyrkan. Kyrkstaden används fortfarande under några kyrkhelger på sommaren.

 

2 x 360 º utsikt fra Potatisbacken

DSC_7899DSC_7903DSC_7908DSC_7916DSC_7918

 

 

2 kommentarer Legg til din

  1. Koser meg med blogglesing,følger spent med deg😊God tur videre👟👟

    Likt av 1 person

  2. Elin sier:

    Fantastisk flott å følge deg her. Nydelig bilder og fine historier. Takk…

    Likt av 1 person

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s