Dag 67: Ammarnäs – litt før Servestugan

Let`s get lost

13. august

Antall km: 24 (pluss noen ekstra utenom beregningen)

Antall km totalt: 1208

Jeg forlater Ammarnäs i varmt og søvnig augustvær. Sol og skyer gjør stedet om til et lappeteppe av lys og skygge – hele Ammarnäs minner om et lappeteppe; Potatisbacken med de forskjellige teigene; skogen og lysningene som er hugget ut i den; husene, hagene og markene; de to elvene som møtes og dammen nedenfor vandrerhjemmet. Inkarnasjonen av svensk småbyidyll.

DSC_7925 – Kopi

Langs veikanten står geiterams og tistel og stormhatt. Jeg synes at sensommerblomstene er annerledes i fargene enn vårblomstene, på en måte mer modne og mettete – geitramsens og tistelens varme rødlilla, stormhattens blålilla, gullrisens mørke gule. Og så er de høyere, gjerne over en meter, og stengelen er fastere, nesten som en tynn stamme.

DSC_7923 – Kopi

Jeg har alltid likt august, det er noe rolig og modent over den siste sommermåneden, men samtidig er den full av potensial. På overflaten virker alt rolig, man hører ikke så mye fuglekvitter lenger og ser ikke så mye dyr, men i kulissene spiser rev og hare og rein og kyr seg opp til vinteren. På himmelen samles grågjessene.

DSC_7947

Hvis sommeren har vært varm og fin, så tenker man at nå skal det bli godt med mørke høstkvelder og myke ullgensere. Komme igang igjen. Jeg brukte alltid å glede meg til å komme tilbake til skolen etter de lange sommerferiene, til å treffe venninnene mine igjen – og etter hvert også guttene i klassen, etter hvert faktisk særlig guttene i klassen, de som for to måneder siden var irriterende uromoment, men som over sommeren plutselig var blitt spennende og nesten ukjennelige.

DSC_7946 – Kopi

Lett i beina og mett i magen går jeg ut av den lille småbyen. Hele tiden må jeg stoppe opp og ta bilder – av kyrne som tygger drøv på marka, maurene i maurtuene, blomstene langs gjerdet, de små røde stugorna og hagene med hengekøyer og utegrill. Jeg går opp langs ei elv og forføres av sommerhus som ligger med store hager ned mot vannet, og hvor små båter er fortøyd til trebryggene. Men vent, var det ikke mistenkelig lenge siden jeg har sett de røde merkingene? Kungsleden bruker jo å være eksepsjonelt godt merket, av og til nesten litt for mye av det gode, men her kan jeg ikke huske sist jeg så rødmaling. Jeg går litt videre, ingen merking. Hm. Fram og tilbake. Stien er jo så god. Til slutt åpner jeg GPS-en på mobilen og ser at jeg er langt utenfor Kungsleden. Ah, Anne! Sånn går det når du drømmer deg bort!

Når jeg kommer inn på Kungsleden igjen, oppdager jeg snart at denne delen av leden er mer besøkt igjen. Det stemmer med det jeg har hørt: Strekket jeg nylig har lagt bak meg, mellom Kvikkjokk og Ammarnäs, er det minst gåtte på hele leden, og har heller ingen STF-hytter, men mellom Ammarnäs og Hemavan er det mange hytter og mange vandrere. Det passer meg fint, jeg er klar for å se litt flere folk igjen.

Stien går oppover bjørkelia og ut i det åpne fjellet. Jeg elsker det – når omgivelsene forandrer seg. Det skjer nesten hver dag, enten at jeg kommer ut av skogen eller at jeg går inn i den, at jeg kommer over en haug eller et fjell og ser utover noe nytt og ukjent, at jeg kommer ned fra fjellet og inn bebyggelsen, eller at jeg går ut av bebyggelsen og opp i fjellene igjen.

Jeg kommer til Aigertstugorna hvor jeg tar matpause. I vinden utenfor inngangsdøra sitter stugovärden innpakket i dunjakke og polvotter. «Hej!» Jeg forklarer at jeg er medlem av DNT (den norske turistforeningen). «Så är du välkommen att använda kabinen gratis i två timmar.»

DSC_7966

Mens jeg spiser middagen min kommer to israelske brødre innom stugan. De har gått fra Abisko, og synes de svenske fjellene er vakre, men at det er veldig mye regn her. Vi blir sittende å prate sammen en stund, men jeg får ikke med meg alt de sier, for jeg blir litt distrahert – hvordan klarer de å se så fantastiske ut og lukte så godt etter to uker i fjellet?

DSC_0447 – Kopi

Aigertostugorna ligger like ved inngangen til Vindefällenes naturreservat, et av de største beskyttede områdene i hele Europa: «Välkommen til Vindefjällens naturreservat! Vi välkomnar dig till en storslagen och spännande del av Norden. Besök ett fjällandskap som skulpterats av inlandsisen. Här finns enorma arealer av öppna alpina hedmarker, fjällbjørkskogar, våtmarker och lavrika granurskogar. Vindefjällens naturreservat omfatter 560 000 hektar av varierad natur ocha är ett av de största skyddade områdena i Europa. År 1974 avsattes större delen av området som naturreservat. Dt utåokades 1988 med fjällnära barurskogar i Giertsbäcksdalen, Matsorliden och Kirjesålandet.»

 

Jeg går opp i fjellene og opp i vinden og solregnet. Og igjen får jeg en av disse dagene som jeg vil ta med meg og huske når jeg kommer hjem til hverdagen igjen og lengter ut.

DSC_7983DSC_8006DSC_8020DSC_8031

På den andre siden av fjellene kommer jeg ned i skogen igjen, vinden løyer og jeg slår opp teltet ved en liten bekk. Åh, så deilig det er å komme inn i teltet etter en dag på fjellet! Jeg tar på meg stillongs og ulltrøye og finner fram brødet og osten og salamien som jeg kjøpte på fjellshopen i Airgertstugorna og så setter jeg meg i soveposen og spiser og leser og hører på regnet som prikker på teltet og bekken som sildrer og tenker at dette er livet.

 

Én kommentar Legg til din

 1. Ellen Aase sier:

  Kjære glade vandrer!
  Takk for de innholdsrike tekstene du legger ut! Generøst. Jeg har fulgt deg siden du startet fra Nordkapp, både via bloggene dine, inReach og kartet forøvrig, og fryder meg over at du koser deg slik! I fjor sommer fugte jeg med stor glede og interesse Tine, og denne sommeren er det du som er min store helt!
  Gå mens du kan!!! Mannen min og jeg er ihuga fjellelskere. Vi fylte 70 i sommer, og jeg innser med stor sorg at tiden for slike eventyr som Norge på langs nå er utenfor rekkevidde. God tur videre!
  Hilsen Ellen

  Liker

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s