Dag 68: Litt før Servestugan – litt etter Tärnasjöstugorna

den

Come rain or come shine

14. august

Antall km: 19

Antall km totalt: 1227

Morgen i teltet: Jeg våkner i sjutiden, koker opp vann som jeg slår over havregryn og tørrmelk. Ute regner det, så ingen vits å skynde seg av gårde.

På en så lang tur som dette må jeg ta det været jeg får. Jeg har hatt sol og regn og vind og tåke og varmt og kaldt og i Dividalen hadde jeg sludd, men ennå har det ikke vært frost eller snø. Men nå kjennes det ut som om det har kommet et værskifte; det skjedde i løpet av fem minutter i går da jeg gikk ut av skogen og kom ut i det åpne fjellet. Plutselig begynte det å blåse og fra det ene øyeblikket til det andre føltes det som om temperaturen sank med 20 grader. Det ble litt lunere igjen da jeg kom ned til teltplassen i bjørkeskogen i går kveld, men fortsatt var det kaldt, og i soveposen min i natt måtte jeg ha på meg trippelt lag med klær for å holde varmen.

For å spare plass og vekt i sekken har jeg siden Kvikkjokk bare hatt med meg det kompakte liggeunderlaget. Det oppblåsbare liggeunderlaget tok mor og far med seg hjem fra Skibotn, og det ligger fremdeles hjemme hos dem. Men konklusjonen blir at den minimalistiske pakkingen min har gjort teltlivet unødvendig spartansk. En ting er at jeg hadde sovet mykere på en luftdunmadrass, men det viktigste er at det hadde blitt mye, mye varmere med et ekstra isolasjonslag ned mot bakken. Og nå kan frosten komme når tid som helst. Så i neste forsendelse får jeg opp det oppblåsbare underlaget igjen. Da har jeg to underlag igjen; det kompakte for sikkerhet, og det oppblåsbare for komfort. Det blir bra.

∗∗∗

Jeg stapper soveposen ned i den vanntette padleposen, setter på satellittelefonen og pakker alle sakene mine mens jeg fremdeles er inne i teltet. Jeg tar av meg alle klærne jeg sov med i natt, bare ullstillongsen og den ene ullundertrøya beholder jeg på, og så tar jeg på meg regntøyet og går ut og slår ned teltet og vasker pluggene i bekken og ruller det sammen og stapper det ned i posen og fester liggeunderlag og telt utenpå sekken på den måten jeg har funnet ut at det blir mest stabilt, akkurat slik jeg alltid gjør, og så tar jeg på meg ullhalsen og vottene og trykker på lydboken («The destruction of Hillary Clinton») og begynner å gå.

∗∗∗

Jeg savner sauer i fjellene. De eneste sauene jeg kan komme på å ha sett på hele turen min, var ti-tolv stykker utenfor en låve i Talvik, dagen etter Alta. Kanskje er fjellet reservert for reinsdyr her oppe? Det tror jeg må være forklaringen, for det ser ut til å være fine sauebeiter her, og sauer er hardføre dyr som nok skulle klart seg. Ikke for det, reinsdyr er både spennende og eksotiske, men de går i så store flokker at jeg ser dem så sjelden. Og så synes jeg sauer er koseligere. Fjellet er ikke helt det samme uten de hvite ulldottene.

Etter noen timer går jeg forbi de to israelske brødrene som har pause. Det har sluttet å regne og jeg ser en flik av blå himmel mellom skyene, og ikke lenge etter tar jeg også en pause og koker opp vann og spiser middag (frysetørret storfegryte), brødrene passerer og jeg finner fram lesebrettet, men så begynner det å regne igjen og jeg pakker ned sakene mine og går videre.

DSC_8045

Utpå ettermiddagen kommer jeg til Tärnasjöstugorna. Jeg ser sekkene til de to brødrene på terrassen utenfor, og jeg tenker litt på om jeg skal gå innom for en rast, men hvis jeg stopper her så kommer jeg meg nok ikke videre og nå skinner sola igjen og jeg hadde tenkt meg litt lenger, så jeg går forbi. En time senere regner det tett i tett med små våte gjennomtrengende dråper og jeg begynner å bli litt lei av å gå og slår opp teltet selv om det fortsatt bare er ettermiddag og jeg tenker at nå hadde det vært mye koseligere å sittet rundt kjøkkenbordet ved Tärnasjöstugorna og pratet med folk og kje David og Stefan var der også – de skulle ta seg god til på veien til Hemavan, og jeg bestemmer meg for at i morgen, da skal jeg sove innomhus!

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s