Dag 70: Viterskalsstugan – Hemavan

Tordivelen flyr i skumringen

16. august

Antall km: 11

Antall km totalt: 1262

Når jeg står opp i halv-sju-tiden er tre av pensjonistene allerede ferdig pakket og på vei ut døra. Jeg har stua for meg selv og lager frokost og drikker kaffe og nyter den stille morgenstunden.

DSC_8289

Litt senere kommer Stefan og Daniel ut, men da er jeg nesten klar til å gå. «Jeg drav avgårde nå, siden det er meldt så dårlig vær,» sier jeg. «Da träffas vi på Hemavan,» sier de.

Men værmeldingen er bare halve forklaringen på hvorfor jeg ville komme meg så fort av gårde; egentlig var det mest fordi jeg ville gå for meg selv og høre ferdig lydboka -«Tordivelen flyr i skumringen» av Maria Gripe. Enda et hørespill fra Lørdagsbarnetimen som satte dype spor, også dette med svensk forfatter. Jeg ser for meg Mailin og meg som lytter intenst til radioen: Den snodige skjelvende stemmen til dama i telefonen: «Si meg en ting, David; spiller du sjakk?» Jeg elsket alt med det hørespillet – den skumle musikken, lydbåndopptagene, tilfeldighetene som ikke var tilfeldigheter, telefonen som stadig ringte, tordivelen som stadig dukket opp, orakelstemmen til Julia. Nå hører jeg opplesningsversjonen, og den er også usedvanlig fengslende. Jeg trasker meg gjennom søle og regn og glemmer tid og sted, og plutselig står jeg ved porten ut av Kungslenden. Det var det, boka er ferdig og leden er ferdig, jeg har gått i 28 dager siden Abisko og kommet 449 kilometer nærmere Lindesnes.  Jeg ringer til mor, og mens jeg snakker med henne i telefonen, oppdager jeg en tordivel som kryper over grusen. Det tar jeg som et godt tegn.

DSC_0022.jpg

Like etterpå kommer Stefan og David ned fra fjellet. Vi går sammen til STF-fjellstugan hvor vi får oss rom, og etter at vi har dusjet, går vi ut og spiser hamburger. På felleskjøkkenet i huset hvor jeg bor (som heter «Myggan»), treffer jeg også igjen de israelske tvillingene.

∗∗∗

Kungsleden har vært en gledelig overraskelse. Før jeg kom til Abisko hadde jeg vel knapt hørt navnet – vi nordmenn snakker jo helst om våre egne fjell. Men jammen er det flott her i Sverige også! Jeg kan ikke huske å ha truffet en eneste nordmann på hele Kungsleden, mens omtrent alle andre nasjoner har vært ute og vandret.

Kungsleden er absolutt en tur jeg kan anbefale. Den er godt merket hele veien, det er ingen farlige elvekrysninger, skumle stup eller store stigninger, og bortsett fra strekket mellom Kvikkjokk og Ammanäs er det mulig å overnatte innendørs på hele turen. Det gjør at den passer godt også for nybegynnere i fjellet. Alle stugorna har stugvärdar som forklarer hvordan systemet fungerer, og på de fleste  Hvis jeg kunne velge fritt, hadde jeg nok styrt unna akkurat høysesongen i juli, for da er stugorna ganske fulle, men når skolen begynner i augsut dabber det av med besøkende. Sesongen er inndelt i sommer- og vintersesong, og i sesongen er stugorna bemannet. Utenom sesongen er de stengt, men en ubetjent nødbu uten mat står alltid åpen.

For meg har det vært en berikelse å gå en liten måned av norgesferden min i Sverige. Jeg liker svensker, svensk litteratur og svenske fjell. Ruten min fra Nordkapp til hit ble ganske forskjellig fra slik jeg hadde planlagt, men det synes jeg i grunnen har vært helt i orden. Samtidig hadde jeg gledet meg til og skulle gjerne ha gått på Finnmarksvidda, i Stabbursdalen og gjennom Reisadalen og Junkerdalen – det ble det ikke noe av denne gang og er noe jeg har til gode. Jeg er ikke ferdig med Nordkalotten og vet med meg selv at hit kommer jeg til å vende tilbake mange ganger.

Nå skal jeg gå et par dager på vei og så kommer jeg inn i Norge igjen. Da står Børgefjell for tur; villmark uten merkete stier og DNT-hytter. Det skal bli spennende!

 

Én kommentar Legg til din

  1. John Arve Skarstad sier:

    Hei Anne! Jeg har begynt å lese bloggen din da jeg selv skal gå NPL neste år. Fantastiske fine bilder, ord og tanker som du deler med oss, og ikke minst nyttig da jeg selv er veldig glad i tur. God tur videre! Gleder meg til den videre lesningen.

    Liker

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s