Dag 71: Hemavan – Åmyren

den

On the road again

17. august

Antall km: 19

Antall km totalt: 1281

Vi sitter lenge ved frokostbordet i hotellrestauranten. Tallerknene fylles med tykke skiver av nybakt brød, tynne varme ristete brødskiver med smør som smelter, marmelade, oster, skinker, hardkokte egg, bløtkokte egg, eggerøre, pannekaker, cottage cheese og blåbærsyltetøy. De andre gjestene kommer og går, men Daniel, Stefan og jeg tar oss enda en kopp med kaffe og har god tid. De to er ferdige med vandringen nå, og skal være her i Hemavan en natt til før de i morgen flyr hjem til Tromsø (Daniel) og Skåne (Stefan), og over helga begynner de å jobbe igjen. Men i dag vil de nyte ferien. «Vi får absolut inte ha på oss ryggsäckar idag,» sier Stefan. «Nej, idag har vi bara strosa runt i Botaniska trädgården  och se om de har ett café där vi kan sitta på, och besöka simhallen.» Akkurat som jeg ville ha gjort hvis jeg hadde hatt en hviledag her.

Daniel og Stefan har vært mine hinkfyllare siden jeg møtte dem opp på fjellet. Jammen flaks at jeg satte opp teltet mitt der det ikke var lov å telte! Jeg kommer til å savne dem, men slik er det på denne turen – jeg møter mennesker som jeg føler at jeg har kjent i årevis, og for noen dager eller uker er vi nære venner, men så skal vi hver vår vei og kanskje treffes vi aldri igjen. Litt rart, men sånn er livet.

Jeg har forresten hørt fra Vanja. Han har gått superraskt siden Kvikkjokk, og er godt igang med Børgefjell! Jeg kommer neppe til å nå ham igjen, men vi kommer til å holde kontakten og jeg skal oppdatere ferden hans her på bloggen min.

∗∗∗

Det har blitt langt utpå formiddagen når jeg går ut av Hemavan. Denne gangen går jeg ikke feil, slik jeg gjorde i Ammarnäs, men så er ikke landskapet her så forførende heller. Jeg kan ikke la være å sammenlikne de to bygdene, og jeg er ikke i tvil om hvor jeg likte meg best. Ammarnäs med sine 95 innbyggere var en landsby i enden av en blindvei, et sted hvor de besøkende enten var vandrere eller fluefiskere. Hemavan har 222 fastboende, men likefullt har stedet kjøpesenter, systembolag, flystripe og flyavganger seks dager i uken, en rekke hoteller og moteller og vandrerhjem, slalåmbakker og store feriehus i alpestil. Og E12 som skjærer gjennom bygda.

DSC_8300DSC_8302

På gatekjøkkenet i går tror jeg Stefan og Daniel var de eneste av gjestene som ikke var norske. «Man kan se att det är många norrmän som handlar här, för det finns så mycket läsk i butiken,» sier Daniel. «Och sedan finns det enorma högar av Capri-sonne» Jeg har aldri hørt om Capri-sonne, men det er tydeligvis noen små juicekartonger som vi nordmenn skal være gale etter.

∗∗∗

Jeg har sovet i en myk seng i et eget rom, spist godt, fått sosialt påfyll og fått ladet mobil og lesebrett og PC og hatt internettilgang, og langs veien har jeg mobildekning. Mens jeg går ringer jeg hjem, jeg ringer et søskenbarn – hun forteller at guttene hennes hadde første skoledag etter sommerferien i dag, og jeg ringer Roald, som overvintret i isødet. I dag har han vært på menighetshuset og malt – en akvarell av et av fjellene på Spitsbergen.

DSC_8307

Været er fint og jeg har lastet ned nye lydbøker, og det er ikke så mange biler heller, i hvert fall ikke like mange som på E6-en i Finnmark og Troms. Men utpå ettermiddagen føles det som om jeg brenner under fotsålene, og når jeg først begynner å kjenne etter, føles det som om plagene bare blir verre og verre for hver meter jeg beveger meg framover. Jeg har forsøkt å gå så mye jeg kan på grusskulderen ved siden av veien, men underlaget har tydeligvis likevel vært ganske brutalt. Vel, vel, da er det bare èn ting å gjøre; finne rennende vann og en flate litt skjult fra veien og så får jeg slå opp teltet. Og jammen, der hører jeg en bekk, og bak bjørkebeltet langs veien skimter jeg en moltemyr. Jeg bakser meg gjennom litt buskas og så er det akkurat som om jeg er langt ute på fjellet igjen, på en stor engmyr hvor bakken er ganske tørr og ganske myk og hvor ingen som kjører forbi kan se teltet mitt.

DSC_8313

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s