Dag 78: Raentserenmehkie – Virmadalen

den

Børgefjell

24. august

Antalll km: 17

Antall km totalt: 1408

Jeg våkner av et tungt hardt regn mot teltduken. Det er et regn av den sorten som ikke slutter når det først har begynt. Jeg ruller buffen bort fra øynene – rundt meg er det helt mørkt. «Prøv å sove igjen, Anne. Det er ikke noe du kan gjøre med regnet uansett.»

I sikkert en time ligger jeg og hører på hamringen. Dråpene endrer karakter, blir liksom bløtere og slappere. Jeg kjenner igjen den lyden; det er lyden av sludd mot bilruta.

∗∗∗

Når det blir morgen og på tide å stå opp, hører jeg fremdeles de samme slapsete dråpene mot teltet. Jeg trekker opp glidelåsen i teldøra og ser ut; store hvite sluddfiller på skrått like foran ansiktet mitt. Og fjellet som jeg så ut mot i går, er i dag helt borte i tåka.

DSC_8623

Etter frokost pakker jeg sekken mens jeg ennå sitter inne i teltet. Til slutt er det bare teltet igjen, og da må jeg ut. Jeg har på meg polvottene mens jeg drar opp teltpluggene og ut teltstanga, men må ha dem av når jeg skal ha teltet ned i posen. Og jeg kan ikke ta dem på igjen før jeg har fått festet det utenpå sekken. Naglebetet svir i fingrene mens jeg fomler med stroppene. Det blir vanskelig å jobbe for fingrene vil ikke lystre. Men endelig er alt på plass. Jeg tar på vottene, og utenpå har jeg to plastposer for å holde dem noenlunde tørre.

Orienteringen er lettere i dag, først skal jeg bare følge reingjerdet et par kilometer, så skal jeg inn en dal og opp en terskel med en snøfonn, og så skal jeg ned en dal langs ei Viremaelva, og der kan jeg ikke gå feil.

Jeg ser meg rundt: så annerledes fjellene ser ut i dag. Fjellheimen som i går var så innbydende – i dag er den hard og uforsonlig.

DSC_8625

Jeg forlater reingjerdet der det knekker av mot sør. Jeg skal vestover, inn dalen. På fjellene rundt meg har nysnøen lagt seg som et fint lag med melis.

I enden av dalen er det en terskel på et par hundre meter som jeg må over, og i fjellveggen ligger det en snøfonn, inntegnet på kartet som en liten bre. Fra avstand er det umulig å bedømme hvor bratt snøbakken er, men når jeg kommer nærmere, ser jeg at den er stupbratt og stedvis henger utover veggen i et overheng. Jeg går fram og tilbake for å finne beste vei opp, og til slutt finner jeg en rute som jeg synes ser overkommelig ut. Jeg tester snøen: myk nok til at jeg klarer å sette fotspor. Nå gjelder det å klatre oppover og ikke se seg ned. Jeg tenker at jeg har klatret opp brattere snøvegger tidligere, sammen med Katrine over Steinkilskardet.

DSC_0012

På alle fire kravler jeg meg oppover snøen som en bille. Bakkeintervall, sier jeg til meg selv. Nå er ikke tiden for refleksjoner og nøling, nå må jeg bare komme meg opp.

Det er ikke godt å si hvor lang tid det tar å komme til toppen; ti minutter? Femten? I hvert fall mer enn fem. Når jeg står på trygg steingrunn snur jeg meg rundt og ser meg tilbake. Det er ganske flott!

DSC_8631DSC_8632

Og et par meter høyere opp ser jeg over terskelen og ut i dalen på andre siden. Det har sluttet å sludde og sola skinner såvidt gjennom skydekket. Dette kan bli en fin dag likevel!

DSC_8635DSC_8639DSC_8646DSC_8650DSC_8653

Utpå ettermiddagen passerer jeg fylkesgrensa mellom Nordland og Nord-Trøndelag, og umiddelbart er det som om temperaturen stiger med ti grader. Oppe på høyfjellet var vinteren i anmarsj. Her nede i lia henger sommeren fremdeles igjen.

DSC_8681DSC_8692

Ned til Namsvatnet er det cirka åtte kilometer. Jeg har gitt beskjed at jeg gjerne vil bli med båten som går i morgen 1430, og nå ser at jeg når den med god margin. Ingen vits å haste ned til Virmahytta i kveld, det går uansett ikke noen båt før i morgen. I stedet kan jeg benytte sjansen til å tørke teltet.

Jeg pakker det ut og rister av så mye vann som jeg klarer. Deretter vrenger jeg det og henger det forsiktig opp på noen bjørketrær. En svak bris fyller teltduken så den blir som et rødt og gult sjørøverseil, dråpene preller av og en halvtime senere er teltet mitt tørt på innsiden og jeg kan slå det opp. Se nå hvor fint og rent og tørt det ble her inne!

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s