Dag 83: Nordli – parkeringsplass til Gusliseteren

den

Å leve med rovdyr

29. august

Antall km: 28

Antall km totalt: 1521

Nasjonalparksenteret ligger bare et par hundre meter fra campinghytta, og etter frokost tar jeg meg en tur bortom senteret. «Er det noen her som kan hjelpe meg med rutevalg gjennom Blåfjella-Skjækerfjella?» spør jeg i resepsjonen. «Ja, det vil jeg tro. Hvis du går gjennom biblioteket her så har Statens Naturoppsyn morgenmøte akkurat nå med nasjonalparkforvalteren og fjellstyret i Lierne, hør med dem.» Jeg ser straks at dette er de rette personene å spørre. De byr på kaffe og så bretter vi kartene mine ut på bordet.

DSC_8841DSC_8842

Ulike løypeforslag blir tegnet inn og diskutert og jeg bestemmer meg for følgende løype fra Nordli til Vera: I dag vil jeg gå langs veien opp til Gusliseteren. Deretter går jeg slik over fjellet: Lakavasshytta – Gjevsjøen Fjellgård – Holden Fjellgård – Gaundalen Fjellgård, og derfra sørover korteste veien over fjellene til Vera. «Hvis du kommer med sekken, så kan jeg kjøre den for deg i dag, til parkeringsplassen til Gusliseteren,» sier den ene av mennene. Så fantastisk! Jeg kan nesten ikke tro hvor heldig jeg er.

Før jeg begynner å gå, vil jeg gjerne se utstillingen på Nasjonalparksenteret: «Å leve med rovdyr.»

Det eneste jeg forbant med Lierne før jeg begynte å gå Norge på langs, var ulv og bjørn og konflikter mellom bønder og rovdyrforkjempere. Da jeg spurte Hilde på Limingen Gjestegård om hvorfor jeg ikke ser mer sau i fjellet, fortalte hun at bøndene nesten helt har sluttet med sau på grunn av rovdyr. «Dette må du få med i bloggen,» sa mor,  som nok helst ville overtatt redaktørrollen for en dag. Men mor og jeg er veldig uenige i synet på rovdyr, så jeg lot det være.

Men jeg ser jo konflikten.

Jeg går rundt og kikker på utstillingen og leser plakatene, men helst skulle jeg ha brukt flere timer på rovdyra. Tatt på meg øretelefonene og lyttet til «audioguide»; hørt begge sider av saken og lært hvordan vi best kan leve med rovdyr; både bygder og bønder og vandrere.

DSC_8851DSC_8847DSC_8850

Men jeg må ut og gå. Og nå har det jo nesten sluttet å regne.

∗∗∗

Ved et lite tjern ser jeg traner. Først hører jeg dem; høye gjennomtrengende skrik. Og så ser jeg dem; en liten flokk på fire fem stykker som flyr over vannet. Mor og far så også traner på veien opp, og far fikk tatt bilde av dem. Traner minner om hegrer; store grå fugler med merkelige skrik.

∗∗∗

Utpå dagen får jeg en SMS: «Hei Anne. Jeg følger etter i dine fotspor 🙂 Planen er å gå over til Gjevsjøen og Holden fjellgård fra Gusvatnet i morgen. Håper alt går gra med deg. Mvh Norgesvandreren Bård.» Dette trenger litt oppklaring: I går da jeg satt på kafeen på Matrokoen i Kleiva, der jeg fikk ullsålene og kaffen og browniene, kom det inn ei dame i fjellklær. «Går du også Norge på langs?» spurte jeg. «Nei, men jeg kjører sekken for en som gjør det. Bård. Han kommer hit i kveld, og vi skal overnatte her i Kleiva.» «Og når startet Bård fra Nordkapp?» «24. juli.» «Juni mener du vel?» «Nei, 24. juli. Dette er hans dag nummer 37. Han gikk veldig fort gjennom Finnmark, for det var så mye mygg.»

∗∗∗

De siste kilometerne opp til parkeringsplassen er gruslagt bomvei. Og sekken min har blitt kjørt opp bomveien også! Jeg blir så glad, for nå er det bratt oppoverbakke og denne hadde vært tung å gå med sekk.

Idet jeg setter opp teltet ved parkeringsplassen, treffer jeg på den samme dama som jeg traff på kafeen i går. Hun har også kjørt opp sekken til Bård, og ruslet innover mot Gusliseteren, men nå skal hun kjøre sekken litt ned bakken igjen, for Bård kommer ikke helt opp til parkeringsplassen i kveld.

 

Én kommentar Legg til din

  1. Spännande att se deras rutevalg. Ungefär som jag tänkt vårt innan vi fick ändra våra planer. Ser fram emot kommande inlägg för att se vilken väg du valde på slutet ner mot Vera. Vi valde höjderna men man riskerar lätt att hamna lite för långt österut på slutet. Där råkade vi på en riktigt besvärlig ravin efter att vår hund skadat sig. Ravinen var tydligen ökänd i omgivningarna.

    Liker

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s