Dag 109: Rondane Gjestegård – Venabygd Fjellhotell

den

Rondane Gjestegård

24. september

Antall km: 19

Antall km totalt: 1973

Rondane Gjestegård er superkoselig. Den drives av Cecilie og Christoph, som kjøpte stedet for åtte år siden. Cecilie er norsk og Christoph er tysk, og begge to er usedvanlig trivelige.

DSC_0249

«Å drive gjestegård er en livsstil. Men hvis det var rike vi ville bli, måtte vi funnet noe annet å gjøre.» Cecilies store interesse er antikviteter, og hun fyller huset med historiske gjenstander. Hagen er Christophs fortjeneste.

DSC_0237DSC_0234

«Hovedbygningen her ble satt opp under krigen. Det var en tysk bombe som gikk feil, og som traff den gamle gjestegården slik at den ble totalskadet. Men på en eller annen måte fikk eieren tyskerne til å bekoste byggingen av ny gjestegård.»

DSC_0230

Vi kan velge om vi vil bo i hytte eller på rom. Vi velger rom, for da er frokosten inkludert.

DSC_0228

Etter frokosten blir far med meg å gå over fjellet mot Venabygd, mens mor tar bilen og kjører opp til Atnasjø kafe, der hvor jeg var i går.

Som vanlig når jeg går med far, går vi i rekordfart, og på fire timer inkludert matpause og telefonpause og filmepause og oppoverbakker går vi 19 kilometer.

DSC_0049

Når vi kommer fram til Venabygd Fjellhotell, synes  vi det passer å stoppe for dagen, og snart kommer mor kjørende og henter oss opp. Hun har besøkt Atnbrufossen Vannbruksmuseum og gått på tur og vært på kafe.

Vi kjører tilbake til hotellet hvor vi spiser og hviler litt, og så går vi ut til bilen og far finner fram Norge-på-langs-tralla versjon 2.0: Selve tralla er en sykkeltralle som han kjøpte på Jula. Støtten er fra en gammel gressklipper som han hadde liggende på garasjeloftet og skjækene er to båthaker; den ene hadde han fra før og den andre har han kjøpt. Bak på tralla er det et rødt baklys som vanligvis står på sykkelen min, og bak og på sidene og på hjulene er det fullt med reflekser. Og så overraskelsen: et bakskilt med: « Norge på Langs – annepaatur.com». Vi skrur sammen og tilpasser, og jeg har noen prøverunder i gårdsrommet.

Så går jeg opp på rommet og betaler regninger og svarer på e-post, mens mor og far sitter i peisestua og ser på sykkel-VM (far) og strikker (mor) og leser (mor).

DSC_0239

Etterpå setter mor og jeg oss i peisestua og planlegger ruta videre. Cecilie er lokalkjent og kommer med mange gode tips. Hun finner også fram til en nettside: cyclingnorway.no hvor det er beskrevet mange fine ruteforslag for sykkel. Det som passer for sykkel med sykkeltralle passer også for vandrer med sykkeltralle, tenker vi.

Ruta til Lindesnes blir i store trekk slik: Ringebu – Tretten – Fagernes – Gol – Geilo – Imingen – Rjukan – Haukeli – Setesdalen – Evje – Sveindal – Audnedal – Lindesnes.

Klokka sju er det middag. En hel busslast med hobbyfotografer fyller spisesalen, men vi sitter i peisestua sammen med en nederlender som kom litt tidligere på dagen. Han forteller at det siste ti årene har han vært i Norge to til tre ganger hvert år for å gå fjellturer. Særlig liker han seg i Rondane, og her på Rondane Gjestegård har han vært flere ganger.

DSC_0244

Middagen er deilig, men klokka åtte er jeg så trøtt og mett at jeg takker for meg og går opp på rommet og legger meg. Eremittilværelsen begynner å sette spor; nå når jeg har vært så mye alene, har jeg kunnet legge meg så tidlig som jeg vil, og det er som oftest i åtte-ni-tiden. Da er det mørkt, og i et telt eller i en hytte uten solcellepanel er det ikke så mye å gjøre. På en måte tenker jeg at det er dette som er den naturlige døgnrytmen; i mørketida sover man mer, om sommeren når det er lyst, sover man mindre.

 

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s