Dag 117: Leira – Tisleidalen

Til minne om Nils Slåtto

2. oktober

Antall km: 16

Antall km totalt: 2139

Det første jeg gjør når jeg står opp, er å ta på meg regntøy og votter og lue og refleksvest og gå i butikken. Her kjøper jeg brød og gulrøtter og paprika og agurk og makrell i tomat og italiensk salat og salami og smøreost og gräddost og leverpostei og saft og jordbærsyltetøy, og så går jeg tilbake til campinghytta og lager meg en skikkelig frokost.

Ute regner det mer og mer. Men jeg trenger ikke sjekke ut fra hytta før klokka tolv, så jeg legger meg tilbake i soveposen og finner fram lesebrettet.

∗∗∗

Opp fra Leira mot Golsfjellet går det ganske bratt. Her er det også atskillig mer trafikk enn over fjellet fra Gausdal til Leira, og litt svingete og uoversiktelig for bilene som kommer imot. Selv om jeg har på meg den gule regnjakken og refleksvesten så stoler jeg ikke helt på at sjåførene ser meg, så derfor hopper jeg ut i veikanten hvis de ikke blinker med venstre blinklys. Av og til blir det litt trafikkaos; hvis det kommer biler både bakfra og mot meg, men det er ikke så mye jeg kan gjøre med det, for jeg har jo kjerra, og den kan jeg jo ikke trekke med meg ut av veibanen. Så da stopper jeg opp og smiler og vinker til sjåførene i stedet. Og som oftest hilser de faktisk tilbake.

Opp bakkene er det blandingsskog av gran og bjørk, og innimellom skogen er det gårder. På markene går det sauer og melkekyr og et sted også hester. Utsikten fra gårdene er ganske formidabel. Jeg har alltid vært fascinert av hus som ligger i bratte skråninger, og her er det mye å se på. Ikke alt er like fint, og gårdene er ikke så storslagne som i Gudbrandsdalen, men innimellom er steder som jeg synes er ganske spennende.

DSC_0026DSC_0028

Et sted går jeg forbi et skilt hvor det står «Krigsminne 75 meter ned i skogen».

DSC_0029

Jeg setter fra meg tralla og går ned mellom grantrærne. Det er såvidt jeg kan skimte en sti, og så er det noen påler som forteller at jeg er på rett vei, og ikke lenge etter kommer jeg til en steinstøtte hvor det står «HER VART SLÅTTO FUNNEN 30-9-1945». Mer enn det står det ikke. Jeg leter etter en informasjonstavle men finner ingen. Hvem var Slåtto og hva skjedde?

Jeg går opp til kjerra igjen og triller den etter meg de siste kilometerne til Bjørkestølen camping. I løpet av dagen har det klarnet opp, og nå skinner sola. Jeg går forbi en kirke og et lite tettsted. Og så veiarbeidere igjen. Som alltid smiler og vinker de når jeg går forbi.

∗∗∗

I hytta søker jeg på nettet etter «Slåtto» og «30-9-1945». Og nå finner jeg en hel del informasjon: Nils Slåtto var motstandsmann fra Hol i Hallingdal. Sammen med en annen motstandsmann tappet han bensin fra tyskernes tankanlegg over på fat som ble lagret på en båt ute på Holsfjorden.

Men Slåtto ble angitt av et kvinnelig NS-medlem som var gjest på pensjonatet hans, og i november 1944 sporet Gestapo ham opp ved Hago i Ål. Der fant folk bilen hans dagen etter. Senere har det kommet fram at Slåtto ble tatt med til en hytte på Hovda hvor han ble torturert, uten at han røpet noe. Dagen etter tok to norske NS-folk ham med seg innover fjellet på Leira hvor de skjøt ham. På stedet hvor dette skjedde, er det senere reist en minnestein for Slåtto.

Etter likvideringen tok NS-folkene med seg liket av Slåtto til stedet hvor jeg var i dag. Her gjemte de ham under granbar. Men først stjal de lusekofta og klokka hans.

∗∗∗

Igjen tenker jeg med takknemlighet på motstandsfolkene som kjempet mot nazismen. Krigsminner har gått som en rød tråd gjennom norgesferden min. Det er ikke til å forestille seg hvordan Norge (og verden) hadde vært dersom krigen hadde fått et annet utfall. Og det er nesten ufattelig å tenke på hvilken frykt de norske motstandsfolkene og deres nærmeste levde med under okkupasjonen.

 

 

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s