Dag 126: Hviledag på Rjukan

Tungtvannsaksjonene på Vemork

11. oktober

Antall km: 0

Antall km totalt: 2321

Jeg går ned i frokostsalen så snart de åpner. Rommet er mørkt som i en kinosal. På bordene brenner telys og i taket er lampene satt på svakeste styrke. Ute er det mørkt. Ennå er jeg den eneste her. Jeg velger meg et vindusbord. Like utenfor renner elva, og over på den andre siden lyser kraftstasjonen.

Ved buffetbordet skjærer jeg opp brød og legger to skiver i risteren, og fyller tallerkenen med ost og skinke og smør og paprika og agurk og tomat og egg og sylteagurk og syltete rødbeter, og så henter jeg med meg en liten tube kaviar og to små syltetøybegre og et glass vann og et glass juice.

Jeg tar meg god tid og etter maten går jeg bort til kaffeautomaten og fyller kaffekoppen. Nå begynner salen å fylles med folk. Det lysner. Jeg tar meg enda en kopp kaffe.

Like over gårdsplassen ligger det er vaskeri. For en heldig tilfeldighet. Dit går jeg bort når jeg er ferdig med frokosten. Etterpå tar jeg en tur til frisøren. De har massasjestol og jeg får ekstra hodebunnmassasje. Når jeg går ut dørene føler jeg meg som en ny person.

Så tar jeg bussen opp til Vemork.

Den dramatiske krigshistorien kunne ikke hatt mer dramatiske kulisser: Det gamle kraftanlegget ligger innhyllet i tåke høyt oppe i fjellsiden. For å komme dit må man gå over en hengebro over et juv.

DSC_1268DSC_1201

Nå huser den store grå bygningen lokalene til Norsk Industriarbeidermuseum. Den nye kraftstasjonen ligger inne i fjellet innenfor den gamle. Rørgatene er ikke lenger i bruk; nå går vannet i tunnel i fjellet. Foran museet arbeider to oransje gravemaskiner. For seks dager siden gravde de fram tungtvannskjelleren som lå under den gamle Hydrogenfabrikken som stod foran kraftanlegget, men som ble sprengt og revet i 1977. Siden den tid har man antatt at tungtvannskjelleren også var ødelagt, men nå viser det seg altså at den har klart seg.

DSC_1261DSC_1250DSC_1253DSC_1254

Inne i museet er det utstillinger både om industrihistorie og arbeiderkultur, og om andre verdenskrig. Jeg bruker mest tid på tungtvannsaksjonene.

DSC_1222

DSC_1208
Operasjon Freshman har jeg skrevet om i i Lysefjorden-posten min, ca midt i posten, med rød skrift.

DSC_1210DSC_1211DSC_1212DSC_1216DSC_1219DSC_1217DSC_1218

Mens jeg er på museet, går strømmen. Blant museumspersonalet blir det hektisk aktivitet. Har kanskje gravemaskinene gravd over en kabel? Så viser det seg at strømmen har gått i hele området. Ganske ironisk at dette skulle skje akkurat når jeg er på besøk i en kraftstasjon.

DSC_1238DSC_1255

Når strømmen kommer tilbake har jeg sett det jeg ville se. Nå går jeg ned parken utenfor anlegget og over hengebroa over juvet og opp bakkene til bussholdeplassen. En halvtime senere er jeg nede på Rjukan igjen. Jeg tar meg en tur innom hotellrommet og henter badetøy, og så rusler jeg ned til Rjukanbadet. Endelig en svømmehall!

 

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s