Dag 138: Prestnes – Evje

På hytta med mor og far

23. oktober

Antall km: 16

Antall km totalt: 2552

I løpet av natta blåser det opp. Jeg halvvåkner av støyen; av teltduken som slamrer, av tretoppene som uler, av regnet som trommer og av bølgene som slår mot stranda. Det er bekmørkt. Ennå lenge igjen til det er morgen. Jeg snur meg over på siden og sover videre.

Neste gang jeg våkner har det begynt å lysne. Regnet har gitt seg og vinden er i ferd med å løye. Fra skogen høres kun et svakt sus. Bare bølgene bråker like mye fremdeles.

Jeg slår på lampa i taket og smører meg to skiver med leverpostei og en med salami og ost. Så kler jeg på meg (mens jeg ennå er i soveposen) og pakker det jeg kan fra soveposen. Så åpner jeg ventilen til liggeunderlaget. Nå er det ikke så komfortabelt lenger. Jeg kryper ut av soveposen og stapper den ned i den vanntette kajakkposen. Etterpå presser jeg ut det som er igjen av luft i liggeunderlaget, ruller det sammen og stapper det ned i posen som hører til, får på meg joggeskoene og lua og selbuvottene og går ut av teltet for å slå det ned. Snart er alt oppe i vogna, og sporene fra nattas bolig er borte.

Jeg går langs småbruk med små røde låver og hvite sørlandshus.

DSC_2010DSC_2020

Byglandsfjorden smalner inn og blir til elva Otra, som noen steder renner stritt og andre steder bredt og rolig.

DSC_2026

«Kjære naturbruker» står det på flere skilt nedover elva. «Du er nå i nærleiken av ein hekkeplass for fiskeørn. Fiskeørna er ein freda, sjeldan fugleart i Noreg, og står på den norske lista over utrydningstruga fugleartar. Arten er sårbar for uro i hekketida, og vi ber alle som ferdast i dette området vise omsyn til fiskeørna og ikkje opphalde seg unødig i nærleiken av reiret. Det gjeld og trafikk med kano og båt forbi og kring hekkeplassar. Det er forbode etter norsk lov å uroe slike hekkeplassar. Hekketida er vanlig frå tidlig i april til fyrst i september. Takk for at du tek omsyn!

Fiskeørna er ein typisk trekkfugl. Ho overvintrar i sentral- og vest-Afrika. Foreldra reiser fyrst. Fiskeørna legg 2-4 egg. Rugetida er 35-38 døgn. Ungane kan flyge etter 8-10 veker. Fiskeørna lever av fisk. Det er 150-200 par i Noreg (1995). Fiskeørna blei totalfreda i 1962»

DSC_2029

Jeg håper skiltene har bidratt til å bevare fiskeørna, og at de ikke har hatt motsatt effekt; å fortelle eggrøvere hvor reirene finnes.

DSC_2032

Klokka er ikke blitt halv to nå jeg kommer fram til campingplassen på Evja. Og her er den røde bilen til mor og far! «Hei Anne! Vi kom nettopp nå, for fem minutter siden!» sier far.

Her har vi tenkt å bo i tre netter. Far skal være med meg å gå de neste to dagene, og så skal mor kjøre følgebil. Luksus!

Vi spiser lunsj og så får jeg dusjet og vasket klær. Siden lager mor laks til middag. De har tatt med hjemmefra en av laksene far fisket i sommer.

DSC_2033

Om kvelden går jeg inn på rommet mitt og leser og skriver blogg. Mor og far sitter i stua og ser på TV. Nå mangler vi bare Peri. Hadde han vært her, hadde han ligget på sitt rom, på senga med døra åpen og lest i ei bok eller blad, og ropt inn til stua av og til hvis det var noe han ikke fikk med seg: «Hva var det nå dere sa?»

 

 

Reklame

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s