Dag 37: Dividalshytta – Vuomahytta

Syndefloden

14. juli

Antall km: 18

Antall km totalt: 694

Jeg halvvåkner flere ganger i løpet av natta og registrerer at det fremdeles regner like mye utenfor, og så krøller jeg meg inn i soveposen og håper at det slutter til jeg står opp.

Det gjør det ikke. Klokka halv sju regner det like stritt, og utenfor henger skyene så lavt at jeg ikke kan se fjellene, bare en svak grønn stripe med skog i dalen nedenfor hytta. Vel, i det minste skal vi går mer i ly for vinden i dag.

Jeg gjør noen uttøyningsøvelser på sofaen, og så vekker jeg Vanja og Rick. I går syntes vi det var ganske deilig å starte tidlig og komme til hytta tidlig om kvelden, så i dag vil vi også begynne å gå fra morgenen av for å få en god og lang kveld i Vuomahytta. Jeg tror ikke noen av oss ser så veldig fram til en lang dag i regnværet, men det hjelper å vite at det er likt for alle.

Vi går ned i en eventyrskog. Hundekjeks som når til låret. Kjerringrokk. Blomsterenger under trekronene; gult og hvitt og lilla, og blå småblomstrete forglemmegei. Multeplanter og blåbærlyng og lave krokete bjørketrær som ligger over stien og som vi må smyge under. Og store rødflammete furutrær. Masse elglort. Og vann og sorpe! Stien har blitt en bekk, og jeg forestiller meg at vi er Brødrene Dal på leting etter professor Drøvel.

DSC_0083DSC_0090

Så kommer vi til broa. Den er en solid hengebro, og det kribler litt deilig i magen når jeg går over.

Ganske snart etter broa går vi langs Anjavasselva; vill, vakker og utilgjengelig. Bølgende skog og fjell og tåke.

DSC_0113

Vanja og Rick går i forveien, men selv om været er surt kan jeg ikke gå forbi dette uten å stoppe opp.

DSC_0119

Etter dette blir jeg gående for meg selv. Et sted hører jeg en banking på sekken min, og da jeg snur meg, er det Jesper som har tatt meg igjen.

Det regner konstant, jeg trodde jeg var vant til regnvær etter fem år i Bergen, men dette overgår det meste. Den nye regnjakken holder tett i fem timer, men så må til og med den gi tapt. De nye selbuvottene jeg fikk av mor, har krypet så mye under de søkkvåte vindvottene at de er blitt til barnevotter, og de strammer sånn at jeg får likfingre og mister kraften i hendene og har problemer med å åpne glidelåsen i buksa når jeg skal på do. Og en time før hytta begynner det å hagle. Eller sludde, jeg er ikke sikker.

Når jeg kommer fram til hyttene er jeg enda våtere enn i går, men ikke fullt så kald. Det er to gamle hytter og en ny som ser helt ferdig ut utvendig, men inni er den full av materialer.

Utenfor den ene av de gamle hyttene ser jeg staver og fiskestenger, og der åpner jeg døra og tramper inn i yttergangen. Vanja kommer ut og ønsker meg velkommen, og inne i stua ser jeg Rick og Jesper og Svenja, som startet en god stund før oss andre, og fullt av klær som henger til tørk over ovnen og mange flere mennesker.

De mange flere menneskene viser seg i virkeligheten bare å være to eldre finske ektepar som har ligget værfaste i tre dager, men de virket så mange med alle klærne og varmen og fuktigheten. De har fordrevet dagene med å fiske, men de har bare fått to fisker, en røye på ett kilo og en litt mindre fisk.

«Er det vanlig at det regner så mye her i Dividalen?» spør den ene dama forsiktig. «Det kan jeg aldri tenke meg,» svarer jeg. Vi har litt vansker for å forstå hverandre, for selv om vi er nordiske naboer er språket deres totalt uforståelig for meg. Hun snakker lite engelsk, og jeg glemmer å forsøke på svensk, så vi smiler og bruker gester men jeg får med meg at Finland feirer 100-års jubileum i år og at både vår norske konge og dronning og den svenske kongeparet og dronning Margrethe av Danmark og den islandske presidenten har vært i Finland og feiret. Så lite jeg vet om nabolandet vårt i nord.

∗∗∗

Utpå kvelden kommer sola. Et gult lys faller i striper inn i rommet. Jeg ser ut, og mellom de mørke skyene er det fliker av blå himmel. Jesper har lagt seg. Vanja går ut og fisker. Jeg blir sittende en stund i stua og prate med Rick, før jeg også tar en tidlig kveld.

DSC_6469DSC_6473DSC_6477Screenshot_20170714-194539

 

 

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s